Suon Rim Kam – kamben med apelsin

Recept på Suon Rim Kam - kamben med apelsin. Kambenen är godast nylagade.

För 4-6 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo kamben
2 liter vatten + 2 1/2 dl
3 schalottenlökar asiatiska  eller 1 bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
2 msk muskovadosocker mörkt
2 msk soja vietnamesisk eller thailändsk
1 msk fisksås asiatisk
1,5 tsk kycklingbuljongpulver eller 1/2 hönsbuljongtärning
2 krm chiliflakes
1 bananschalottenlök
3 kanelstänger
5 stjärnanis
2 apelsiner
1 krm svartpeppar nymald

20 minuter + 30 minuter koktid

Suon Rim Kam – kamben med apelsin

  1. Skär köttet i små bitar utefter benet. Lägg dem i en gryta och häll över 2 liter vatten. Låt koka upp. Häll av vattnet och låt köttet rinna av.
  2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Stek löken i olja i en stor stekpanna med släpp-lätt-beläggning tills den fått fin färg.
  3. Lägg köttet i pannan och låt steka med ca 2 min. Häll över
    2 1/2 dl vatten. Tillsätt socker, soja, fisksås, buljong och chiliflakes. Skala och skär banan-schalottenlöken i klyftor. Lägg dem i pannan med kanelstänger och stjärnanis. Låt sjuda ca
    20 min.
  4. Halvera och pressa ut ca 1 dl saft ur den ena apelsinen. Skala den andra apelsinen med kniv så att allt det vita försvinner. Skär ut hinnfria klyftor.
  5. Häll apelsinsaften i pannan och sjud på lite högre värme ca 10 min, så att all vätska kokar bort och skyn karamelliseras. Rör då och då och mer mot slutet. Blanda ner apelsinklyftorna och krydda med peppar. Servera.

Recept av Minh du Alneng