Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding

Recept på ugnsbakad saftig biff med Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, rostad potatis och grönsaker. Servera gärna med en god chutney – köpt eller hemgjord!

 

Annonsen laddas.

1 h + 1 1/2 h + 20 min i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
    Låt rinna av och svalna.
  2. Krydda köttet med 1 tsk salt och svartpeppar. Bryn det runt om i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor. Lägg den bredvid köttet. Stek köttet mitt i ugnen till 56–58° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Lägg köttet på ett fat och låt det vila utan aluminiumfolie. Höj ugnstemperaturen till 225°.
  3. Vispa ur formen med vattnet och häll över lök och sky i en kastrull. Tillsätt öl, honung och fond. Låt koka ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav och sila över i en ren kastrull. Blanda mjölet med lite kallt vatten. Låt skyn koka upp och vispa i mjölredningen. Låt koka 2–3 min. Smaka av med 2 krm salt och vispa i 2 msk smör.
  4. Pudding: Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i små bitar. Fräs lök och svamp i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och 1 tsk salt. Lägg 1/2 msk smör i åtta hål i en muffinspanna. Häll i äggsmeten och fördela svampfräset i varje form. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Vispad crème fraiche: Vispa crème fraichen med elvisp till en fast kräm. Blanda i pepparrot och senap.
  6. Grönsaker: Bryt blomkålen i mindre buketter. Skär savojkålen i breda strimlor. Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten i en kastrull ca 4 min. Lägg i savojkålen och låt koka ytterligare ca 1 minut. Låt grönsakerna rinna av och lägg dem i kallt vatten.
  7. Potatis: Skär potatisen i bitar. Stek den i smör och olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Salta.
  8. Grönsaker: Smält smöret i en kastrull och värm grönsakerna. Krydda med salt.
  9. Skär köttet i skivor och servera med sås, Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, potatis och grönsaker.

Recept från Allt om Mat