Osöt sufflé för alla whiskyälskare. Gillar du rökig whisky så prova med det.

För 4 personer

Ingredienser

Sufflé med whiskyglass

75 g mörk choklad (70-75 %)
2 tsk kakao
2 msk råsocker, finmalet
25 g smör
1/2 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 ägg
2 msk whisky

Glass

1/2 vaniljstång
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
1 dl råsocker
2 msk whisky

Garnering

kakao

45 min + 12 timmar i kylen + tid i glassmaskinen

Sufflé med whiskyglass

1. Glass: Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med de utskrapade fröna i en kastrull. Vispa äggulor och socker fluffigt. Ta upp vaniljstången och häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle. Vispa under tiden.

2. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under kraftig vispning till 85 grader, tills smeten börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och låt kallna. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna ca 12 timmar.

3. Sila smeten och tillsätt whiskyn. Frys smeten i glassmaskin. Lägg glassen i en bunke och ställ i frysen 1–2 timmar.

4. Sufflé: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen. Blanda kakao och socker. Smörj suffléformar. Strö i kakaoblandningen. Smält choklad och smör tillsammans med mjölken. Vispa i mjölet. Dela äggen och rör ner äggulorna i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner whiskyn i smeten och vänd i äggvitorna.

5. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Pudra kakao över suffléerna och servera genast med glassen till.