Det går även bra att göra en kalljäst deg dagen före och baka ut nästa dag. Blanda då degen med kallt ­vatten, plasta in bunken (använd en stor bunke) och låt stå i kylen över natten. Ta ut degen
1-1 1/2 timme innan den ska bakas ut.

För 40 bröd

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk rapsolja
14 dl vetemjöl special (840 g)

Studentpinnar

  1.  Smula ner jästen i en bunke.  Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg och arbeta degen 5-10 min.
  3. Lägg en bakduk på bunken och låt degen jäsa ca 30 min.
  4. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Skär varje bit i 10 småbitar. Forma dem till avlånga bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och mjöla dem lätt.
  5. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Fler recept med: Fest, Matbröd, Övrigt, Student