Färsk strömmingsfilé är perfekt vardagsmat. Med lite italienska kryddor får de en smak av Medelhav.

För 4 personer

Ingredienser

500 g strömmingsfiléer
1,5 citron
1 krm svartpeppar nymald, + 1 krm
1 tsk salt
0,5 salvia kruka, + 0,5 + 0,5
1 msk olivolja + 1 msk + 1 msk olivolja
250 g körsbärstomater gärna både gula och röda
1 msk tomatpuré
0,5 msk rödvinsvinäger
2 msk kapris väl avrunnen

Tillbehör:

2 vita bönor (á 400 g) burkar

Strömming med salvia och tomat

 

1. Klipp bort ryggfenan från strömmingen. Skölj citronerna i varmt vatten och riv det yttersta skalet.

2. Lägg filéerna med köttsidan upp på en skärbräda. Fördela hälften av citronskalet, 1 krm peppar, salt och 0,5 kruka salviablad över filéerna. Vik dem längs med.

3. Stek strömmingen på medelvärme i 1 msk matolja.Tryck till  med stekspaden på filéerna när de läggs i pannan så håller de formen. Stek i 2-3 minuter på varje sida. Ta upp och lägg på ett fat.

4. Skär tomaterna i halvor. Torka ur pannan väl. Höj värmen och fräs tomaterna hastigt  i 1 msk olivolja. Tillsätt tomatpuré, vinäger, kapris och 0,5 kruka salviablad. Fördela tomatsåsen över strömmingen.

5. Skölj bönorna i kallt vatten och blanda med resten av citronskalet, 1 msk olja och 0,5 kruka hackad salvia. Servera strömmingen.