Stora köttbullar med ugnsbakade rödbetor, fetaost och tsatsiki

Recept på stora köttbullar med ugnsbakade rödbetor, fetaost och tsatsiki. Färsk oregano för tankarna till de grekiska köttbullarna keftedes.

40 minuter

Gör så här:

  1. Tsatsiki: Skala gurkan. Halvera den på längden och skrapa ut kärnorna. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil över en bunke. Blanda gurkan med salt. Låt den stå i kylen ca 30 min och rinna av. Pressa ut det sista vattnet med en sked.
  2. Lägg gurkan i en skål. Skala och pressa över vitlöken. Blanda med övriga ingredienser. Garnera med hackad persilja eller oregano.
  3. Rödbetor: Sätt ugnen på 225°. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt och ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min. Smula över feta­osten.
  4. Blanda mjölk, grädde och ströbröd i en skål. Låt det svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken.
  5. Blanda alla ingredienser till färsen. Dela färsen i bitar och ­forma till runda bollar. Stek köttbullarna runt om i smör tills de är genomstekta.
  6. Servera köttbullarna med rödbetor och tsatsiki. Garnera med rödlök och oregano.

 

Recept från