Stora köttbullar med ugnsbakade rödbetor, fetaost och tsatsiki

Recept på stora köttbullar med ugnsbakade rödbetor, fetaost och tsatsiki. Färsk oregano för tankarna till de grekiska köttbullarna keftedes.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g blandfärs
0,75 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
0,75 dl ströbröd
1 gul lök
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
1 ägg
2 msk oregano hackad
1 msk smör

Rödbetor:

800 g rödbetor
2 msk olivolja
150 g fetaost

Tsatsiki:

0,5 gurka
0,5 msk salt
1 vitlöksklyfta
2 dl yoghurt turkisk
0,5 msk olivolja
1 krm svartpeppar nymald
1 tsk persilja hackad, eller oregano

Garnering:

finstrimlad rödlök
oregano

40 minuter

Stora köttbullar med ugnsbakade rödbetor, fetaost och tsatsiki – gör så här:

  1. Tsatsiki: Skala gurkan. Halvera den på längden och skrapa ut kärnorna. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil över en bunke. Blanda gurkan med salt. Låt den stå i kylen ca 30 min och rinna av. Pressa ut det sista vattnet med en sked.
  2. Lägg gurkan i en skål. Skala och pressa över vitlöken. Blanda med övriga ingredienser. Garnera med hackad persilja eller oregano.
  3. Rödbetor: Sätt ugnen på 225°. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt och ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min. Smula över feta­osten.
  4. Blanda mjölk, grädde och ströbröd i en skål. Låt det svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken.
  5. Blanda alla ingredienser till färsen. Dela färsen i bitar och ­forma till runda bollar. Stek köttbullarna runt om i smör tills de är genomstekta.
  6. Servera köttbullarna med rödbetor och tsatsiki. Garnera med rödlök och oregano.