Får du inte tag på cane syrup kan den ersättas med lika delar ljus sirap och farinsocker. Servera gärna med majssallad.

För 4 pers

Ingredienser

Sticky spare ribs med whiskybarbecuesås

1 1/2 kilo tunna revbensspjäll
3 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1/2 dl whisky
2 msk ketchup
2 msk cane syrup (rörsockersirap)
1 msk rödvinsvinäger
1 msk riven ingefära
1 msk paprikapulver, gärna rökt
1 1/2 tsk salt

Sås

2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl ketchup
1 1/2 dl cane syrup (rörsockersirap)
1 dl whisky
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

grillad majssallad, se recept
grillade potatisklyftor eller bakad potatis

20 min + 24 timmar marinering + 45 min på grillen

1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja, whisky, ketchup, sirap, vinäger, ingefära och paprikapulver. Häll marinaden över köttet och låt marinera i kylen ca 24 timmar.

2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en simmig sås, ca 15 min. Låt eventuellt såsen kallna.

3. Ta upp spjället ur marinaden men spara den. Grilla revbensspjället över indirekt värme ca 45 min. Koka ihop marinaden tills hälften återstår. Pensla spjället med marinad när ca 10 min återstår av grilltiden.

4. Skär spjället i bitar och salta. Servera med varm eller kall barbecuesås, grillad majssallad och potatis.

Tips: Blir det barbecuesås över kan den sparas i kylen ca 2 veckor och serveras till det mesta. Prova t ex att blanda lite av såsen i köttfärsen, som sedan formas till biffar och grillas.