Rosastekta ripbröst matchas bra med den kryddiga kanelskyn. Potatisbakelserna, som är smaksatta med rökt renkött och västerbottensost, kan förberedas men bör gräddas strax före serveringen, då blir de godast.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 ripbröst
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Potatisbakelse

350 g potatis kokt, skalad
80 g renstek rökt
1 vitlöksklyfta
2 dl västerbottensost riven
2 ägg
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Kanelsky

1 morot
1 palsternacka liten
1 lök liten, gul
1 msk smör
2 msk råsocker
1 msk balsamvinäger
4 dl rödvin
2 dl vatten
0,5 dl kalvfond koncentrerad
1 kanelstång
1 tsk Maizena majsstärkelse

Tillbehör

syltade kantareller

Stekt ripbröst, kanelsky, potatisbakelse, kantareller

1. Potatisbakelse: Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen, tärna rensteken och finhacka vitlöken. Blanda det med osten och fördela det i smorda portionsformar (2 dl).
2. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll det över potatisblandningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
3. Kanelsky: Skala och fintärna rotsaker och lök. Fräs det i smör och råsocker. Tillsätt vinäger, vin, vatten, fond och kanelstång och låt det koka ihop till hälften, ca 3 dl. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, vispa ner det i såsen och koka upp igen.
4. Ripan: Krydda och stek ripbrösten i smör i het panna ca 2 min på varje sida. Låt dem vila 5 min i folie.
5. Servering: Skär upp ripbrösten och servera på varma tallrikar med potatisbakelse, kanelsky och syltade kantareller.