Färsk perigoudtryffel säljs i små burkar i delikatessbutiker och saluhallar.

För 4 personer

Ingredienser

2 kycklingfiléer gärna från Bosarp (ca 550 g)
3 msk smör (1 msk + 1 msk + 1 msk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 gul lök
5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond koncentrerad
2 tsk Maizena majsstärkelse
50 g smör
1 msk perigoudtryffel hackad färsk
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
200 g vitkål

Pumpacrème:

800 g butternutpumpa
1 msk olivolja
1,5 dl crème fraiche
1 tsk salt

Garnering:

persilja hackad

Stekt kyckling med vitkål, tryffel och pumpacrème

 

1. Pumpacrème: Sätt ugnen på 150°. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg den på en plåt och ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min tills pumpan är genommjuk. Mixa pumpan med mixerstav och tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt.
2. Bryn kycklingfiléerna i 1 msk smör ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg kycklingen i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.
3. Skala och skiva löken. Fräs den i 1 msk smör i stekpannan efter kycklingen. Häll på vatten och fond och koka till 3 dl återstår. Sila skyn. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i skyn. Låt koka upp och vispa i smöret. Smaksätt med tryffel, salt och peppar.
4. Strimla vitkålen, gärna på mandolin eller med osthyvel. Fräs kålen i 1 msk smör tills den börjar mjukna. Blanda ner kålen i såsen.
5. Skär kycklingen mitt itu och lägg upp på tallrikar. Häll över såsen och lägg pumpacrème vid sidan om. Garnera med persilja.