Stekt kyckling, majrova, blomkålspuré, potatisgalette

Örtkryddor och sherry ger god smak åt kycklingen.

1. Bena ur bröst- och lårkött på kycklingen. Behåll skinnet på bröstköttet. Forma lårköttet till rullar. Fäst med tandpetare. Salta och peppra runt om. Placera några persiljeblad innanför skinnet på bröstbitarna.
2. Dela skrovet i mindre bitar. Koka det i lättsaltat vatten ca 30 minuter under lock. Låt svalna. Sila spadet. Kyl och avlägsna fettet på ytan. Reducera (koka ihop) tills ca hälften återstår.
3. Sätt ugnen på 125°. Smält  smör tillsammans med vitlök och timjan i en stekpanna. Stek kycklingen på medelgod värme 3 minuter på var sida. Ta upp bröstbitarna men låt lårköttet steka ytterligare 5 minuter på svag värme. Efterstek i mitten av ugnen
ca 10 minuter.
4. Sås: Deglacera (vispa ur) pannan med sherryvinäger, soja och den reducerade kycklingbuljongen.
5. Smält strösockret i en liten kastrull tills det blir gyllenbrunt.
Sila över buljongen. Sjud och rör tills sockret löst sig.
Vispa i smöret före servering.
6. Majrovor: Ansa och skölj majrovorna. Skala och dela om de är lite större. Häll olivoljan i en kastrull. Smält sockret i oljan. Stek majrovorna i oljan tills de fått en gyllenbrun färg, ca 3 minuter.
7. Tillsätt apelsinsaft och buljongtärning och vatten. Låt sjuda under lock tills majrovorna är mjuka. Det tar ca 15 minuter.
Ställ åt sidan. Värm före servering.
8. Blomkålspuré: Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull.
Häll på mjölken och koka dem mjuka. Häll av, men spara mjölken.
Mixa blomkålen till en slät puré. Späd eventuellt med lite kokt mjölk. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatisgalette.

POTATISGALETTE

För att åstadkomma så tunna potatisskivor som krävs till galetterna, behöver man en s k mandolin eller mycket vass kniv. Potatisen kan också skivas lite tjockare och råstekas som vanligt.

Gör så här:
1. Skala potatisen och skiva dem tunt med mandolin eller vass kniv.
2. Smält smöret i en stekpanna och lägg skivorna i ett solfjädersmönster som på bilden, det som kallas galetter. Stek 3-4 minuter på var sida tills potatisen är gyllenbrun och krispig. Eller råstek potatisen. Vänd då och då. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Värm potatisen i ugnen tillsammans med kycklingen
precis före servering.

Recept från