Stekt inlagd strömming

Kanske det godaste man kan äta… Lägg ner strömmingen lite ­ljummen i ­lagen, då drar den till sig mest smak.

30 min + 1 dygn i kylen

1. Lag: Koka ihop lagen så att sockret ­löses upp. Låt den svalna.
2. Skölj strömmingen och klipp bort fenorna. Lägg hälften med skinnsidan ner på en bänk, salta. Lägg på resten av filéerna med skinnsidan upp, till dubbla strömmingar.
3. Blanda rågmjöl och ströbröd på en ­tallrik. Vänd fisken i blandningen.
4. Stek de dubbla strömmingarna i smör och olja ca 3 min på varje sida, till gyllenbrun färg.
5. Låt den stekta fisken rinna av på ­hushållspapper.  
6. Skala och skär rödlökarna i grova skivor. Skala och skär morötterna i tunna slantar.
7. Varva strömming, rödlök, morötter, ­pepparkorn, lagerblad och senapsfrön i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och låt stå i kylen 1–2 dygn.

Recept från