Stekt brysselkål med lingonmajonnäs och smulor på tunnbröd

Recept på stekt brysselkål med lingonmajonnäs och smulor på tunnbröd. Lingonpulver finns i hälso­kostbutiker, eller beställ på svenskabar.se.

40 minuter

Stekt brysselkål med lingonmajonnäs och smulor på tunnbröd – gör så här:

  1. Majonnäs: Passera lingonen. Blanda med sockret. Lägg äggula, senap, pressad vitlök och vinäger i en matberedare. Droppa i oljan under mixning. Mixa i lingonpurén. Krydda med salt.
  2. Smulor: Skär tunnbrödet i bitar. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödet tills det fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Mixa tunnbrödet hastigt i matberedare. Blanda ner timjan och lingonpulver.
  4. Ansa brysselkålen och koka i saltat vatten ca 5 min. Skala och koka löken ca 5 min. Häll av vattnet och torka kål och lök med hushållspapper.
  5. Halvera brysselkålen. Stek kål och lök i smör i en stekpanna ca 5 min. Krydda med socker, salt och peppar.
  6. Lägg brysselkål och lök på ett fat. Klicka på majonnäsen och garnera med brödsmulor och örter.

 

Att dricka till stekt brysselkål med lingonmajonnäs

Jämtlands julöl (11382) Sverige, 28:70 (50 cl)
Mustigt öl med julkryddiga toner, inslag av vörtbröd, apelsin och ett rostat inslag. 

Sigtuna Organic Ale (1547) Sverige, 19:90 (33 cl)
Ekologiskt öl med fräsch och fruktig smak, fräsch citruston och lätt örtig. Fint balanserad beska. 

Nanny State (1947) 0,4%, Storbritanninen, 13:90 (33 cl)
Alkoholfritt öl med humlefriska toner, inslag av bröd och en lätt örtig touch.

Recept från