I annonssamarbete med SöNDAG

(Anguilles pêché en Loire Rôti, sauce au oseill) Recept från kocken Bernat Charret som driver restaurangen Les Chandelles Gourmandes i byn Larcay.

För 4 person(er)

Ingredienser

Fisken:

4 portionsbitar av mittbiten från ålen
1 dl blandat kryddgrönt, mynta, rucola, persilja salladsblad etc. (viktigast är myntan)
1 tsk äppelvinäger
1 msk druvsaft
salt
peppar
druvolja eller vanlig matolja till stekning

Såsen:

1 ängsyra, grovt hackad (bunt)
1,5 dl crème fraiche
1 msk smör
salt
peppar

Tillbehör:

4 gurka, bitar à 5 centimeter
100 g skållade bondbönor
några rucolablad

Fisken:
1) Flå och dela upp ålen i portionsbitar. Gröp ur mittenbenet med hjälp av en kniv från båda änder så det blir ett hål i mitten. Fyll hålet med de hackade gröna kryddorna. Salta och peppra runtom.Stek ålen i olja i 4–5 minuter runtom.

Såsen:
1) Värm ängsyran i smör tills den smälter.
2) Tillsätt crème fraîche och låt det hela smälta ihop i några minuter.
3) Smaka av med salt och peppar.

Tillbehören:
1) Skär gurkstavarna på längden som en solfjäder. Koka dem i lite vatten och druvolja tills de blir mjuka.
2) Koka bondbönorna i vatten tills de blir mjuka.
3) Fritera rucolabladen i lite druvolja i stekpannan.
4) Lägg upp såsen i botten av tallriken, med ålen ovanpå och dekorera med gurka, bondbönor och friterade rucolablad. Blommorna är från en timjankvist.