Perfekt kombination av sött och syrligt till den smörstekta fisken.

För 4 pers

Ingredienser

Stekt aborre

600 g aborrfiléer
1 ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk smör

Anjovissmör

100 g smör
2 msk anjovisspad
2 msk hackad gräslök

Picklad lök

2 bananschalottenlökar
1 rödlök
1 dl vatten
4 msk strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)
1 krm salt
1 lagerblad

Tillbehör

kokt potatis
grön sparris

Garnering

gräslöksstrån

30 min

1. Lök: Skala och skiva schalottenlök och rödlök tunt, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och lagerblad så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Häll den över löken och låt stå i rumstemperatur till servering.

2. Smör: Bryn smöret och låt det kallna. Vispa smöret riktigt luftigt med elvisp. Tillsätt ansjovisspad och gräslök. Låt smöret stå i rumstemperatur fram till servering.

3. Byxad abborre: Skär ett snitt på vardera sidan om småbenen och dra bort dem. Vänd dem först i uppvispat ägg och sedan i ströbrödet blandat med mjöl, salt och peppar.

4. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Servera den nystekta fisken med smör, picklad lök, potatis och sparris. Garnera med gräslök.

Fler recept med: Fest, Fisk, Huvudrätter - varmrätter