En variant på porterstek med cit-ronfräschör kokt i ale (Hobgoblin) och med en massa grönt.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kilo bogbladsstek eller vanlig stek
2 citrongräs
10 kvistar timjan
2 lagerblad
2 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
5 dl mörkt öl, t ex Hobgoblin
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk Maizena majsstärkelse
1 1/2 dl vispgrädde

Tillbehör

kokta tärningar av rotfrukter och grönsaker, t ex morot, palsternacka,
purjolök, fänkål

30 min

Stek på bogblad med citrongräs och mörkt öl – gör så här:

  1. Skär av ca 10 cm av roten på citrongräset. Banka på roten lätt med ett knivhandtag. Gör ett hål rätt igenom köttet, med t ex ett brynstål, och tryck in citrongräset, timjan och lagerblad.  Bind upp steken med bindgarn.
  2. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Häll på öl, vatten och soja och smula i buljongtärningen. Låt puttra under lock tills köttet känns mört, beräkna ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp köttet och låt det vila under smörgåspapper. Koka ihop skyn tills 4 dl återstår. Red skyn med majsstärkelse utrörd i grädden.
  4. Mixa såsen. Skär köttet i skivor och servera kokta rotfrukter, grönsaker och sås till.
Fler recept med: Husmanskost, Nötkött, Övrigt