Spenatpaj

Pajen är godast ljummen. Är den gjord i förväg är det bäst att värma den i 150° ca 15 min före servering.

Spenatpaj Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Spenatpaj

Ingredienser 12 bitar

125 g smör
1-2 msk vatten, kallt
3 st ägg
3 dl vetemjöl
3 dl mjölk
200 g babyspenat
1 st bacon, (140 g)
1 msk dragon, finhackad färsk
1 st lök, gul
1 krm nymald svartpeppar
150 g grovriven västerbottenost

1. Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga några hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på strax över medelvärme ca 3 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner spenat och stek ca 1 minut. Krydda med dragon och peppar.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
4. Varva ost med spenatblandningen i den förgräddade pajen. Spara ca 1 dl ost.
5. Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen. Strö riven ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen.

Recept från