Spenat- och olivflanet går utmärkt att förbereda dagen före festen. Det är lika gott kallt som varmt.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 röd spansk pepparfrukt
3 vitlöksklyfta finhackad
1 rödlök liten, finhackad
300 g färsk spenat hackad
1 msk olja
20 svarta smakrika oliver
2 ägg
1 tsk salt
3,5 smördeg plattor

Till pensling

1 ägg

Spenat- och olivflan – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och strimla pepparfrukten.
  2. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök och pepparfrukt. Vänd ner spenaten. Fräs tills den mjuknat och all vätska kokat in.
  3. Kärna ur och skiva oliverna. Vispa upp och blanda ned äggen i spenatröran. Tillsätt oliverna. Smaka av med salt.
  4. Kavla ut 3 smördegsplattor och lägg i en form, ca 25 x 30 cm. Bred på spenatröran. Kavla ut och skär ut band till dekor av den halva smördegsplattan. Lägg smördegsbanden på spenatröran. Pensla kanter och band med uppvispat ägg.
  5. Grädda flanet mitt i ugnen ca 20 min. Skär i rutor.