Det frasiga täcket ger spättafilén en lätt rökt smak och krispighet. Gör dubbel sats av potatismoset så räcker det till potatisbullar.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g spättafilé färsk eller tinad
0,5 tsk salt
75 g bacon
2 dl purjolök strimlad
4 vitt bröd skivor
1 tsk citron
2 krm svartpeppar nymald

Potatismos

1 kg potatis mjölig
3 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Tillbehör

broccoli eller annan grönsak

1. Skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 250°. Lägg ut spättafiléerna i en långpanna med bakplåtspapper.
2. Strimla bacon, skär bort kanterna på brödet som tärnas smått. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt purjolök och brödtärningar steka med tills brödet får färg och löken mjuknat. Tillsätt citronskal och peppar.
3. Salta filéerna och fördela strösslet över. Stek fisken mitt i ugnen 5-7 min beroende på filéernas tjocklek.
4. Pressa under tiden potatisen och rör i 2 dl varm mjölk, smör, salt och peppar. Smaka av och späd med mer mjölk om moset är tjockt. Servera med spätta och t ex kokt broccoli.