Det frasiga täcket ger spättafilén en lätt rökt smak och krispighet.
Gör dubbel sats av potatismoset så räcker det till potatisbullar.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g färsk eller tinad spättafilé
0,5 tsk salt
75 g bacon
2 dl purjolök strimlad
4 skivor vitt bröd
1 tsk citron rivet skal
2 krm svartpeppar nymald

Potatismos

1 kg mjölig potatis
2,5 dl mjölk
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar

Tillbehör

broccoli eller annan grönsak

1. Skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 250°. Lägg ut spättafiléerna i en långpanna med bakplåtspapper.
2. Strimla bacon, skär bort kanterna på brödet som tärnas smått.
Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt purjolök och
brödtärningar steka med tills brödet får färg och löken mjuknat.
Tillsätt citronskal och peppar.
3. Salta filéerna och fördela strösslet över. Stek fisken mitt i ugnen 5-7 min beroende på filéernas tjocklek.
4. Pressa under tiden potatisen och rör i varm mjölk, smör, salt och peppar. Smaka av och späd med mer mjölk om moset är tjockt. Servera med spätta och t ex kokt broccoli.