Citronmajonnäs och pesto kan förberedas, men fritters och sparris ska stekas strax före servering.

För 4-6 personer:

Ingredienser

500 g grön sparris
250 g ricottaost
2,5 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk flingsalt

Persiljepesto:

1 kruka persilja
0,5 citron
1,5 dl sötmandel
1 dl solrosolja
100 g parmesanost lagrad, grovriven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald 

Citronmajonnäs:

2 äggulor
3 dl rapsolja
2 tsk citron pressad
1 tsk citronskal rivet
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

citronskivor

40 minuter

Sparrisfritters med tillbehör – gör så här:

  1. Persiljepesto: Mortla persiljan med mandel och lite av oljan så att den blir en massa. Tillsätt resterande olja och osten. Blanda ihop till en röra. Krydda med salt, peppar och citronskal.
  2. Citronmajonnäs: Lägg äggulorna i en bunke. Droppa i olja lite i taget under kraftig vispning tills det blivit en tjock majonnäs. Tillsätt citronsaft och -skal, salt och peppar.
  3. Sparrisfritters: Skär bort den nedersta delen på sparrisen, ca 2 cm. Skär hälften av sparrisen i tunna skivor Vispa ihop ricottaost, mjölk och ägg i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Blanda ner sparrisskivorna.
  4. Stek plättarna i smör ca 1 minut på varje sida, lägg åt sidan. Höj värmen och stek den hela sparrisen hastigt, strö på flingsalt.
  5. Lägg upp på tallrikar och servera med pesto, majonnäs och extra citron att pressa över.

 

Att dricka till sparrisfritters:

  • Loimer Lenz Riesling 2013 (4350) Österrike, 91 kr.
    Friskt och aptitretande vitt vin med driv i smaken. Syrlig fruktighet, inslag av aprikoser och lime.
  • Alkoholfritt: Natureo Free Muscat 2012 (1912) 0,5%, Spanien, 49 kr (75 cl).
    Vitt alkoholfritt vin med lätt druvig sötma, inslag av päron och en liten blommig ton. Fin fräschör.