Sparris med smörvinägrett och rostade nötter

Lyxigt möte av utsökta smaker.

45 min

1. Skala, tärna och koka rotsellerin mjuk i lättsaltat vatten. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
2. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Krossa nötter tillsammans med flingsalt med en kastrullbotten.
3. Bryn smöret och låt det svalna. Koka sherryvinäger och socker i en kastrull 2–3 min. Vispa i det brynta smöret.
4. Skala sparrisen och skär av den ­nedersta centimetern på sparrisstjälken. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min.
5. Strimla fläsket fint och knaperstek det i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Blanda gräslök och olja.
7. Vänd ner pepparroten i sellerikrämen. Fördela sparrisen på tallrikar. Lägg ­krämen vid sidan om. Strö över fläsk och nötter. Ringla över smörvinägrett och gräslöksolja. Garnera med ­friséesallad och servera.

Recept från