Recept på vit sparris med smörvinägrett och rostade nötter. Lyxigt möte av utsökta smaker.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g vit sparris
100 g rökt sidfläsk

Sellerikräm

400 g rotselleri
1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
2-3 msk riven pepparot

Rostade nötter

50 g hasselnötter
1 tsk flingsalt

Brynt smörvinägrett

50 g smör
1/2 dl sherryvinäger
1/2 dl strösocker

Gräslöksolja

1/2 dl fint skuren gräslök
1/2 dl mild olivolja eller neutral rapsolja

friséesallad

45 min

Vit sparris med smörvinägrett och rostade nötter — gör så här:

  1. Skala, tärna och koka rotsellerin mjuk i lättsaltat vatten. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Krossa nötter tillsammans med flingsalt med en kastrullbotten.
  3. Bryn smöret och låt det svalna. Koka sherryvinäger och socker i en kastrull 2–3 min. Vispa i det brynta smöret.
  4. Skala sparrisen och skär av den ­nedersta centimetern på sparrisstjälken. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min.
  5. Strimla fläsket fint och knaperstek det i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Blanda gräslök och olja.
  7. Vänd ner pepparroten i sellerikrämen. Fördela sparrisen på tallrikar. Lägg ­krämen vid sidan om. Strö över fläsk och nötter. Ringla över smörvinägrett och gräslöksolja. Garnera med ­friséesallad och servera.
Fler recept med: Övrigt