Recept på sparris med räkor och pocherat ägg. Genväg: Skippa pocheringen och 
servera salladen med kokta ägg.

För 4 portioner

Ingredienser

1 knippa färsk sparris
1 liter vatten
1/2 msk salt
1 dl ättiksprit (12 %) + 3 dl vatten
4 ägg
1 knippa rädisor eller 1 påse (125 g)
1 citron
1 burk handskalade räkor (ca 200 g)
flingsalt + nymald svartpeppar

25-30 min

Sparris med räkor och pocherat ägg — gör så här:

  1. Bryt av nedre, träiga delen av sparrisen. Skala det yttersta skalet om sparrisen är grov.
  2. Sänk ner sparrisen i kokande saltat vatten, låt sjuda 1–3 min. Häll av i sil. Skölj ordentligt 
i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Fyll en bunke med ättiksprit och vatten. Knäck försiktigt ett ägg i taget i skålen. Låt äggen ligga i vätskan 5 min.
  4. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Stjälp försiktigt ägg och vätska i det kokande vattnet. Låt äggen sjuda 3–4 min. Ta upp äggen med en hålslev, sänk dem snabbt i en skål med kallt vatten. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  5. Skölj och dela rädisorna. Skrubba citronen 
i ljummet vatten, finriv skalet. Klyfta citronen.
  6. Fördela sparrisen på fyra tallrikar. Toppa den med räkor, rädisor och ägg. Strössla över citronskalen och krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1/2 krm peppar. Servera med citron-klyftor.