Spareribs med fikonglaze – griljerade revbensspjäll

Recept på griljerade revbensspjäll. Revbenen kan kokas dagen före och griljeras strax före servering.

För 8 -10 personer

Ingredienser

Spareribs med fikonglaze

1 kilo tunna revben
1 morot
1 gul lök
3 liter vatten
3 msk konc kalvfond
1 msk salt
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk flingsalt

Fikonglaze

1/2 gul lök
1 msk rapsolja
3-4 kryddnejlikor
3-4 hela kryddpepparkorn
1/2 dl fikonmarmelad
3 msk balsamvinäger
3 msk strösocker
1 msk konc kalvfond

Garnering

3 färska fikon

15 min + 30 min koktid + 15 min i ugnen

Gör så här:

  1. Skär revbenen i bitar längs benen. Skala och skär morot och lök i mindre bitar.
  2. Koka upp vattnet med morots- och lökbitar, fond, salt, lagerblad och pepparkorn. Lägg i revbenen och koka under lock 30–40 min. Skumma väl. Häll av buljongen och lägg revbenen i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Glaze: Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en kastrull. Lägg i kryddnejlikor och pepparkorn och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt fikonmarmelad, balsamvinäger, socker och fond. Låt sjuda 10–15 min, tills glazen har sirapskonsistens.
  4. Pensla fikonglaze på revbenen och griljera dem mitt i ugnen 15–20 min. Strö över flingsalt. Halvera fikonen och lägg dem runt rev-benen. Servera genast.

Tips: Det är nästan ett måste att spara den goda buljongen till ett annat tillfälle, kanske till en köttsoppa med rotfrukter.