Spansk paella

Spaniens mest kända rätt är den saffransgula paellan. Varje spansk kock har sitt eget sätt att tillaga den och ingredienserna varierar också mycket. Ursprungligen var det en rätt som lantarbetarna lagade över öppen eld i stora pannor. De kokade ris och lade i vad som fanns till hands vilket var grönsaker i första hand och sniglar. Vid festligare tillfällen lade man i även kanin- och hönskött. Den paella vi oftast möter innehåller fisk, skaldjur och kyckling. Det är en sådan jag har gjort här med tillägg av paprikakryddad chorizokorv. Den traditionella paellapannan, som givit rätten dess namn, är vid och flatbottnad och ämnad för gas, grill eller öppen eld. Här har jag använt en gjutjärnswok, eftersom den passar på vanliga spisar och är trevlig att servera ur. Det är en del pyssel med ingredienserna innan paellan sätts på spisen. Kyckling, korv och bläckfisk ska brynas. Tomaterna skållas, skalas och kärnas ur, för paellan blir bäst när endast tomatköttet används.

Annonsen laddas.

1. Skölj och skrapa musslorna och släng dem som inte sluter skalet när du knackar på dem. Blanda lök, persilja, vin, vatten och peppar i en stor kastrull.
Koka upp och häll ner musslorna, blanda om och lägg på lock. Koka rejält under lock ca 3 min tills alla musslor öppnat sig. Blanda ev om någon gång under
koket. Dra kastrullen från värmen och låt stå ca 5 min.
2. Ta upp musslorna och plocka ur dem ur skalen,
men spara några med skal till dekoration. Sila musselbuljongen genom en finmaskig sil. Den ska
användas att koka riset i.
3. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek bitarna tillsammans med paprikapulver och salt ca 2 min så att de får färg runtom. Lägg de brynta bitarna åt sidan, de ska senare
koka färdigt i riset.
4. Stek chorizokorvarna hela i stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta. Lägg åt sidan och fräs bläckfiskarna direkt i samma stekpanna ca 1 min. Lägg även dem åt sidan.
5. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen
på tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet några sekunder tills skalet börjar flagna. Ta upp och spola dem snabbt i kallt vatten. Dra bort skalet, dela tomaterna och skrapa bort kärnorna. Skär tomatköttet i
klyftor.
6. Finhacka lök, vitlök och chili. Ansa och skär paprika
bitar. Hetta upp olja i en wok, stor stekgryta eller paellapanna. Fräs lök, vitlök, paprika och tomatbitar
ca 1/2 minut. Tillsätt ris och saffran och låt det fräsa
med under omrörning ca 1 min. Häll på musselbuljongen (4 dl) samt extra vin eller vatten.
Smula ner buljongtärning och blanda ner de brynta kycklingbitarna. Låt alltsammans sjuda utan lock ca 20 min tills vätskan kokat in. Riset ska vara mjukt men ha en kärna kvar.
7. Skala under tiden räkorna och skiva de stekta korvarna. Blanda ner räkor, korv, kokta musslor och stekta bläckfiskar strax före serveringen så att alltsammans blir varmt.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från Allt om Mat