Recept på pasta carbonara. Här håller vi carbonaran strikt med smakrik pancetta eller bacon av bra kvalitet, lök och ägg. Bacon ger en mer dominant smak, medan pancettan ger en mildare carbonara.

För 4 personer

Ingredienser

Spaghetti alla carbonara

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g pancetta eller bacon
50 g pecorinoost
50 g parmesanost
2 msk olivolja
2 ägg
2 äggulor
2 krm nymald svartpeppar
400 g spaghetti

Tillbehör

finriven parmesanost
finhackad bladpersilja

Ca 20 min

Pasta carbonara – gör så här:

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöken. Skär pancettan i små bitar. Finriv pecorino och parmesan.
  2. Fräs vitlöken i olja tills den är gyllenbrun. Släng bort vitlöken.
  3. Fortsätt att fräsa lök och pancetta i samma olja tills det får färg utan att bli bränt, ca 3 min.
  4. Rör ihop ägg och äggulor med de båda ostsorterna och svartpeppar.
  5. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet. Blanda ner lök och pancetta i pastan.
  6. Blanda ner ägg- och ostblandningen i den heta pastan och blanda ordentligt. Krämigheten regleras genom att man häller på lite av det varma kokvattnet.
  7. Servera pastan direkt med parmesan och persilja

 

 

Många varianter av pasta carbonara – vilken gillar du?

Ovan ser du det recept som vi på Allt om Mat tycker är det absolut bästa receptet på pasta carbonara. En rätt som idag  finns i många varianter.

Originalreceptet på pasta carbonara sägs dock endast bestå av spagetti och dessa fem ingredienser:

  • Guanciale (lufttorkad griskind med italienskt ursprung)
  • Pecorinoost
  • Ägg
  • Salt
  • Svartpeppar

Namnet A la carbonara betyder ”på kolarhustruns vis” vilket den rikliga mängden svartpeppar är upphov till!

I nyare versioner av pasta carbonara (som i vårt receptet ovan) har guanciale (lufttorkad griskind) bytts ut mot bacon eller pancetta (som är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk).

Dessutom ser man ofta grädde, vitlök och/eller lök i många recept. Och osten då? Ja, den kan skifta mellan Pecorinoost till Parmigiano.

Och så kommer vi till den stora vattendelare: Gröna ärter! En ren smaksak, eller vad tycker du?