Morötterna är en god bufférätt och kan med fördel göras flera dagar före servering.

För 7 person(er)

Ingredienser

0,5 kg morötter
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vatten
1,5 dl vin vitt torrt
1 dl vitvinsvinäger
1 msk fruktsocker
3 msk olivolja
1 örter 1 bukett färska, t ex timjan, rosmarin, persilja och lagerblad,
1 tsk salt
1 nypa peppar några varv på pepparkvarnen

Garnering

lagerblad
basilika

1. Ansa och skär morötterna i skivor. Skala och skiva vitlöken. Koka upp vatten, vin och vinäger. Lägg i morötterna. Tillsätt vitlök, fruktsocker, olivolja, kryddbukett, salt och svartpeppar. Sjud under lock tills morötterna börjar bli mjuka, ca 5 minuter. Låt svalna.
2. Ta upp morötterna och lägg på ett uppläggningsfat. Sila ca 1 dl av kokspadet över morötterna och garnera med lagerblad och basilika. Koka gärna morötterna någon dag innan de ska serveras, då hinner den härliga smaken utvecklas ordentligt.