Sötsyrligt fläsk från Szechuan – Tangcurou

Varje kök i Kina har sin egen version av sötsyrligt fläsk. Vårt recept kommer från Szechuan där såsen baseras på socker, vinäger och inlagda grönsaker.

1. Blanda marinaden. Skär köttet i smala, tunna strimlor. Lägg det i marinaden minst 30 minuter.
2. Sås: Ta upp grönsakerna ur saltinläggningen. Skölj av dem. Dela och kärna ur pepparfrukten. Mixa eller finhacka grönsakerna. Ingefära och rättika behöver inte skalas.
3. Fräs grönsakerna snabbt i oljan. Blanda vatten, vinäger,
socker och soja. Tillsätt det.
4. Smaka av balansen mellan socker och vinäger. Tillsätt ev mer salt beroende på hur salta grönsakerna varit. Red av såsen med maizena utrörd i lite vatten. Koka ihop någon minut.
5. Servering: Stek köttet snabbt i olja tills det är genomstekt. Häll över såsen. Garnera med salladslök, inlagda grönsaker och ev nudlar.

Recept från