Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad

Recept på sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad. Plättarna är lättgjorda och goda med sin sötaktiga smak. Hittar du inte blomkålsris kan du grovriva blomkål i stället.

För 4 personer:

Ingredienser

0,5 sötpotatis (ca 170 g)
1 burk kikärter (400 g) (spara spadet)
0,5 dl majsstärkelse Maizena
1 tsk salt
2 msk olivolja

Sallad:

1 gurka liten
1 knippa bladpersilja
0,5 granatäpple
1 påse blomkålsris (300 g)
1 förpackning linser kokta, ekologiska, t ex Zeta (380 g)
70 g salladsmix
1 dl mandlar rostade, salta 
1 msk citron pressad
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tahinidressing:

0,5 dl tahini (sesampasta)
1 dl olivolja
2 msk citron pressad
1 tsk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

40 minuter

Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad – gör så här:

  1. Skala och grovskiva sötpotatisen. Lägg den i mixerskål eller matberedare och tillsätt kikärter, 1/2 dl kikärtsspad, majsstärkelse och salt. Mixa slätt.
  2. Klicka ut potatiskrämen i en stekpanna med olja. Stek på medelvärme på båda sidor tills plättarna fått fin färg, ca 5 min. Lägg plättarna på ett fat.
  3. Skiva gurkan. Repa och grovhacka persiljan. Gröp ur granatäpplet.
  4. Koka blomkålsriset i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av i sil under kallt vatten. Skölj linserna i kallt vatten. Blanda ris, linser, salladsmix, gurka, granatäpple, persilja och mandlar. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar och blanda.
  5. Dressing: Lägg tahini, olja, citronsaft, honung, salt och peppar i en skål och mixa slätt med mixerstav.
  6. Servera plättarna med sallad och dressing.