Sötpotatisburgare med chipotlemajo

Recept på sötpotatisburgare med chipotlemajo. Bröden går utmärkt att frysa.

 

1 timme + 1 timmes jäsning + 10 minuter i ugn + 30 minuter för smeten att svälla

Gör så här:

  1. Bröd: Värm vatten och mjölk till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll på degspadet. Blanda ner salt, socker, ägg och smör. Arbeta in mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5–6 min. Låt den jäsa under bakduk, eller plasta in bunken, ca 40 min.
  2. Dela degen i 18 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler under bakduk.
  4. Burgare: Skala och finriv potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda sötpotatis, lök, vitlök, havregryn, ägg och olja. Krydda med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen ca 30 min.
  5. Forma smeten till burgare. Stek dem i  smör ca 5 min på varje sida.
  6. Slaw: Finstrimla kålen. Kärna ur och fintärna äpplet. Blanda kål och äpple med majonnäsen. Krydda med salt och peppar.
  7. Majonnäs: Blanda ihop majonnäs och chipotlepasta.
  8. Dela hamburgerbröden och stek dem på snittytan. Lägg på sallad, tomat, burgare, coleslaw, rödlök och chipotlemajo. Strö över rostad lök och sätt på locken. Servera eventuellt med lotus- eller sötpotatischips.

Recept av: Elisabeth Johansson och Ulla Karlström

Recept från