Sötpotatis­pudding

Recept av Tareq Taylor på sötpotatis­pudding. Puddingen serveras ljummen med lättvispad grädde.  

För 6-8 personer:

Ingredienser

2 sötpotatisar (à 400 g)
4 ägg
0,75 dl mjölk
1,25 dl farinsocker
25 g smör rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
1 msk mörk sirap
1 msk mörk rom
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära mald
1 krm salt

Pralintopping:

1,5 dl cashewnötter grovt hackade 
1 dl farinsocker
2 msk smör

Tillbehör:

vispad grädde

20 minuter + 1 3/4 ­timme i ugn

Sötpotatis­pudding – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Picka potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme. Låt potatisen svalna och skala den. Mixa den slät med mixerstav.
  2. Vispa alla ingredienser till puddingen i en stor skål med elvisp till en luftig smet.
  3. Häll smeten i en smord ugnssäker avlång form, 2 liter, och grädda mitt i ugnen ca 25 min.
  4. Pralintopping: Blanda nötter, socker och smör. Ta ut puddingen och fördela pralinsmeten över. Grädda ytterligare 20–25 min.
  5. Servera puddingen ljummen med vispad grädde.

 

 

Fler recept av Tareq Taylor:

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt, Påsk