Sotad lax med körvelbakad vårsparris, knaperstekt bacon och salladsskott

Den sotade laxen blev hela redaktionens favorit. Den smakade salt, lite sött och rökt på samma gång. Laxen ska frysas efter gravning och sotning.

1. Lax: Gnid in laxen med socker och salt. Låt den ligga i kylskåpet ca 4 timmar.
2. Skölj av laxen med kallt vatten och torka den med hushållspapper. Hetta upp en väl rengjord stekpanna tills den är riktigt het. Lägg laxen i pannan och ”sota” den ca 2 min per sida. Låt laxen kallna. Frys in den ca 2 dygn.
3. Tomater: Sätt ugnen på 100°. Lägg tomaterna i en ugns-
säker form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna. Ta fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur ca 2 timmar.
4. Sparris: Skala sparrisen. Koka upp vattnet med salt och socker. Koka sparrisen tills den är nätt och jämt mjuk, 5–10 min. Doppa sparrisen i kallt vatten så att kokningen avstannar och låt rinna av. Lägg den i en ugnssäker form.
5. Mixa smöret med körvel, citronskal och citronsaft, salt och peppar. Klicka smöret på sparrisen. Höj ugnsvärmen till 225°. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hit går bra att förbereda.
6. Tillaga sparrisen mitt i ugnen ca 6 min. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
7. Fördela sparrisen på tallrikar och lägg på laxen. Toppa med bacon och salladsskott och garnera med tomater och chips.

Recept från