Enkel och lättlagad med mycket nyttiga rotsaker och viss sötma från chilisåsen. En rätt som passar bra till vardags men som också kan serveras som en lite finare bjudrätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g laxfilé i tärningar
1 tsk salt
100 g purjolök
2 morötter
50 g rotselleri
2 potatisar
1 fänkål
1 msk smör
8 dl vatten
2 msk fiskbuljong koncentrerad, (Knorr)
2 timjan kvistar
2 msk chilisås av ketchuptyp
1 krm svartpeppar

Sås

1 burk lättcrème fraiche
1 vitlök klyfta, hackad
2 msk chilisås av ketchuptyp

1. Salta laxtärningarna. Skölj och skiva purjolöken. Skala morötter, selleri och potatis. Skär rotsakerna i mindre bitar eller strimlor.
Ansa och strimla fänkålen.
Fräs alla rotsaker i smöret i en gryta några minuter. Tillsätt vatten, buljong och timjan. Låt koka på svag värme tills rotsakerna börjar kännas mjuka, ca
10 min.
2. Tillsätt chilisås och laxtärningar och låt grytan sjuda 3-5
min tills laxen känns färdig.
Smaka av med svartpeppar.
3. Rör ihop såsen och servera den till soppgrytan.