Sonjas har smaksatt sin äppelkaka med citron och kardemumma.

För 8 personer

Ingredienser

Deg:

150 g smör
1 msk florsocker
210 g vetemjöl
1,5 msk vatten

Fyllning:

100 g mandelmassa
0,5 citron finrivet skal
50 g smör
2 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk kardemumma stött
4 äpplen

Topping:

1 msk strösocker
0,5 dl mandel flagad

Sonjas godaste äppelkaka – gör så här:

  1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
  3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.