Denna lättgjorda ketchupen kan få vara lite grov i konsistensen när den serveras till pasta. Såsen är en färskvara men håller ändå 5 dagar i kylskåp. Ketchupen kan även frysas. Den här satsen är lagom som pastasås till 4 personer. Servera gärna lättkokta, späda grönsaker till.

För 5 dl ketchup

Ingredienser

9 tomater stora och mogna
3 msk olivolja
2 schalottenlökar finhackade
2 tsk ingefära riven och färsk
1,5 msk äppelcidervinäger
1,5 msk honung
0,5 krm kryddnejlikor malda
0,5 krm kanel mald
1 tsk salt
3 krm svartpeppar nymald

1. Halvera tomaterna på tvären och tag bort kärnorna med hjälp av en tesked. Skär köttet i cm-stora tärningar.
2. Hetta upp oljan i en vid kastrull eller stekpanna med beläggning. Fräs lök och ingefära ca 4 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop ca 20 minuter.
3. Kör i matberedare eller mosa med en gaffel. Servera såsen med grönsaker till nykokt pasta. Grillad kryddig korv är också gott till.