Solgul soppa under tak med grillad fisk

Soppan kan förberedas för den som vill och värmas inför servering. Broccoli och tomathalvor läggs i strax före serveringen, så de inte förlorar färg och konsistens. Soppan kan serveras med eller utan smördegslock.

1. Skala och hacka lök och en vitlöksklyfta. Skala och tärna morötterna smått. Skölj och tärna fänkålen.
2. Hetta upp oljan i en gryta och fräs först löken någon minut. Tillsätt resten av grönsakstärningarna och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Det ska inte ta färg.
3. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningarna. Koka upp.
4. Stöt saffran med salt i en mortel och rör ner i soppan tillsammans med cayennepeppar och limeblad. Låt sjuda ca 10 min under lock.
5. Tillsätt grädde och majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Dela eventuellt broccolibuketterna och lägg i dem samt 1 pressad vitlöksklyfta. Koka upp och låt sjuda 2 min. Tillsätt de halverade tomaterna och häll upp soppan i ugnssäkra skålar.
6. Kavla smördegsplattorna ca 20x25cm. Lägg smördegen över soppan.
7. Sätt ugnen på 225°. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Gratinera soppan i mitten av ugnen 10-15 min, tills degen fått fin färg.
8. Hetta under tiden upp en grillpanna. Olja lax och pilgrimsmusslor lätt, salta och peppra. Grilla laxbitarna ca 2 min på var sida, pilgrimsmusslorna ca 1 min på var sida. Trä upp på spett och servera genast vid sidan om soppan.

Recept från