Sojaglaserade köttbullar

Harissa är en stark pasta eller sås som används mycket i det nordafrikanska köket. Den är baserad på chilifrukter och kan köpas färdig i specialbutiker som säljer nordafrikansk mat. Men du kan också ersätta den med chilipulver som dock inte ger samma styrka.

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Köttbullar: Finhacka schalottenlöken. Blanda alla ingredienserna till färsen i en matberedare och kör snabbt till en färs med stålkniven. Forma till bullar och trä upp dem på spett.
3. Blanda ihop ingredienserna till sojaglaseringen (utom sesamfrön).
4. Skär svampen i bitar och moroten i tärningar. Förväll morötterna 3 min i lättsaltat vatten. Skär schalottenlöken i klyftor.
5. Lägg spetten med köttbullarna i en långpanna med bakplåtspapper och sätt in mitt i ugnen. Stek köttbullarna 8-10 minuter eller tills de är knappt genomstekta. Vänd dem en gång under tiden. Ta ut dem, pensla dem med sojaglaseringen och strö på sesamfröna. Öka ugnsvärmen till 275° eller grill. Sätt in spetten 2 minuter.
6. Fräs svamp, morot och schalottenlök i smör och blanda med hackad persilja och finrivet citronskal. Salta.
7. Jordärtskockspuré och skum: Skala och koka bitar av jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten. Kör dem i matberedare eller med mixerstav med mjölk, smör och salt till ett mos. Skummet görs strax före servering. Mixa 1/2 dl av det varma jordärtskocksmoset med 1 dl mjölk till det bildas ett luftigt skum. Servera moset och skummet med svampen och bullarna.

Recept från