Svampterrinen tar en stund att grädda i ugnen, men under tiden tillagas laxen och persiljesalladen. Den kan också tilllagas dagen före servering och värmas i mikrovågsugnen.

För 4 person(er)

Ingredienser

Svampterrine

500 g blandsvamp t ex kantareller, taggsvamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk salt
6 ägg
1 dl vispgrädde

Sockerstekt lax

4 laxfilé bitar utan skinn (á 150 g)
1 tsk strösocker
1 tsk salt
0,5 msk smör

Persiljesallad

20 g bladpersilja
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

1. Terrine: Sätt ugnen på 175°.
2. Ansa svampen ordentligt. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp och lök i smöret i en stekpanna tills all vätska kokat in. Smaka av med salt och låt svalna.
3. Knäck äggen i en skål, rör om och blanda i svamp och grädde.
4. Häll över i en folieklädd avlång form, ca 1 1/2 liter.
5.Tillaga längst ner i ugnen ca 40 min tills terrinen stelnat. Låt kallna. Skär i bitar och värm ev i ugnen om den känns för kall.
6. Lax: Gnid in laxen med socker och salt. Stek laxen gyllenbrun runt om i smöret i en stekpanna. Lägg på ett ugnssäkert fat. Tillaga den färdigt mitt i ugnen ca 7 min i 175°.
7. Skölj och plocka bladen på persiljan. Lägg i en bunke och häll över balsamvinäger, honung, olivolja, salt och svartpeppar.
8. Fördela lax och svampfrittata på 4 tallrikar. Toppa laxen med persiljesalladen.