Sockerkaka – saftig och alltid god

En lättbakad, saftig sockerkaka med kardemumma. Kakan blir extra luftig när man siktar ner mjölet.

20 MIN + CA 40 MIN I UGNEN

Sockerkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret och ställt åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Sikta ner mjölblandningen, lite i taget, och tillsätt smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Prova med sticka, den ska vara torr när kakan är färdig.
  6. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller. Låt svalna 2-3 min och lossa sedan formen.

 

Sockerkaka utan ägg

Vår systersajt tidningen Hembakat bjuder här på ett riktigt gott recept på klassiskt sockerkaka – men utan ägg! Fungerar bra både som kaka till kaffet och som tårtbotten.

Testa också! Blåbärssockerkaka med chokladmintkräm

 

Gillar du de här recepten? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!
Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

 

Fler recept på sockerkakor:

Recept från