En enkel delikatess som bygger på härligt gröna sockerärter och sältan från den rökta fisken.

För 6 person(er)

Ingredienser

300 g sockerärter
1 liter vatten
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
3 msk konc grönsaksfond
1 msk pressad citron
3/4 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 dl crème fraiche

Tillbehör

125 g kallrökt regnbåge i tunna skivor (alt kallrökt lax)
1 hårdkokt ägg
1 salladslök
ärtskott
dillkvistar

Garnering

dillkvistar

30 min

1. Ansa sockerärterna. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i sockerärterna och låt dem koka 4–5 min. Ta upp sockerärterna och lägg dem i iskallt vatten. Spara 4 dl av kokvattnet.
2. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp vitlök och vin i grytan. Tillsätt det sparade kokvattnet, grädde och fond. Låt koka ca 5 min.
3. Lägg sockerärterna i soppan och mixa den slät med mixerstav. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Sila soppan genom en finmaskig sil och låt kallna.
4. Lägg ut fiskskivorna på en skärbräda. Skala och klyfta ägget. Strimla salladslöken. Lägg ägg, lök, ärtskott och dill  på laxskivorna och rulla ihop. Skär rullarna i mindre bitar.
5. Mixa den kalla soppan med crème fraichen. Ställ laxrullarna i portionskoppar och häll över soppan. Garnera med dillkvistar.

Fler recept med: Övrigt