Snabbgravad lax med tequila och lime

Recept på snabbgravad lax med tequila och lime. När laxsidan först skärs i tunna skivor och därefter gravas går det på ett dygn.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

900 g laxsida skinn- och benfri
0,5 dl rårössocker
1 msk salt
1,5 msk tequila
1 lime rivet skal

Salsa:

1 röd paprika stor
0,5 röd chili t ex spansk peppar
2 salladslökar
150 g småtomater
0,5 lime rivet skal
1 msk lime pressad 
1 msk rårörsocker
3 krm salt
1 tsk senapsfrön gula

1 dygn

Snabbgravad lax med tequila och lime – gör så här:

  1. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem omlott på ett stort fat. De ska inte ligga för tätt.
  2. Blanda socker och salt och strö det jämnt över laxskivorna. Stänk över tequilan och strö på limeskalet.
  3. Täck med plastfolie och lägg den tätt mot laxskivorna. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme och därefter i kylen 1 dygn.
  4. Salsa: Ansa och skär paprikan i små bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och strimla salladslöken. Halvera tomaterna.
  5. Blanda paprika, chili, salladslök, limeskal, limesaft, socker och salt. Mixa snabbt med mixerstav så att det finns lite bitar kvar. Blanda ner senapsfrön och tomater. Låt salsan stå 2–3 timmar i kylen före servering.

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Fler recept med: Buffé, Fisk, Jul, Lax, Övrigt