Snabb surdegslimpa

Recept på snabb surdegslimpa. Lägg gärna bröden att jäsa i brödkorgar så får de ett snyggt mönster, eller snitta ytan med en vass kniv.

30 min + 1 dygn för surdegen att stå + 1 h jäsning + 40 min i ugn

Gör så här:

  1. Dag 1: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt öl och mjöl. Rör till en slät smet och låt den stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Värm vattnet till 37°. Blanda försmeten med vattnet, salt, olja och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. 
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Forma degen till två limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 250° varmluft.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda ytterligare ca 10 min. Låt bröden kallna på galler. 

 

Recept från