Snabb-levain-bröd

Degen är mycket lös, och det enklaste är att använda en mjölad degskrapa när degen ska vikas ihop. Observera den långa jästiden.

Annonsen laddas.

30 min+10-12 tim jäsning+45 min i ugn

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 10–12 timmar.
2. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten.  Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.
3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytter­ligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.

Recept från Allt om Mat