Smörstekt kyckling med rostad potatis och sås på apelsin och habanero

Recept av Årets kock Johan Backeus på smörstekt kyckling med rostad potatis och sås på apelsin och habanero. Snabbgjord och toppengod sås lyfter kycklingen.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling (ca 1,3 kilo)
2 tomater
800 potatis
1 röd paprika
0,5 habanerochili
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl apelsinjuice färskpressad
1,5 msk kycklingfond konc
smör, olivolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

grönsallad

30 minuter

Kyckling med rostad potatis och sås på apelsin & habanero – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Stycka kycklingen i fyra bitar. Strö på 1 tsk salt och 1 krm peppar. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör ca 5 min. Lägg i en ugnssäker form tillsammans med halverade tomater.
  2. Skrubba och skär potatisen i skivor eller bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över 1 msk olja. Strö över 1 tsk salt.
  3. Tillaga båda formarna mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt (80°) och potatisen är mjuk, ca 30 min.
  4. Kärna ur och finhacka paprika och chili. Lägg i en kastrull och tillsätt grädde, apelsinjuice och fond. Koka ihop utan lock ca 10 min. Mixa såsen slät.
  5. Servera kycklingen med sås, potatis, tomater och sallad.

 

 

Kryssa med Årets Kock Johan Backéus

kryssning årets kock

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN till ett härligt dygn till sjöss 22-23 april!

Tillsammans njuter vi av ett dygn fyllt av:

  • God mat och dryck
  • Spännande möten
  • Härlig matinspiration.
  • En unik trerättersmeny specialkomponerad av ÅRETS KOCK JOHAN BACKÉUS exklusivt för Allt om Mat och endast vid detta tillfälle. 

Läs mer och boka här!

Fler recept av Johan Backeus: