Smörrebröd med gubbröra

Recept på smörrebröd med gubbröra. På Långbro pocheras äggen på ett lite mer komplicerat sätt än det traditionella. Äggen blir mindre och äggvitan drar ihop sig. Resultatet blir mer som ett vanligt löskokt ägg.

För 10 personer

Ingredienser

10 påskkavring skivor
2 msk smör, rumsvarmt

Gubbröra:

15 färskpotatisar kokta, kalla eller delikatesspotatisar (400 g)
2 saltgurkor hela
0,5 dl dill hackad
0,5 dl gräslök hackad
0,5 dl kaviar orökt
2 krm salt
2 krm svartpeppar nymald

pocherade ägg

5 dl vatten + 1 l vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
5 ägg
1 msk salt

Garnering:

1 rödlök liten
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
dill

15 minuter

Smörrebröd med gubbröra – gör så här:

  1. Ägg: Blanda 5 dl vatten och ättiksprit i en bunke. Knäck i äggen och låt stå ca 10 min. Koka upp 1 liter vatten och salt i en låg, vid panna. Häll försiktigt i vattnet med äggen och låt sjuda 4-5 min. Ta upp äggen med hålslev och lägg dem i isvatten. Halvera dem.
  2. Gubbröra: Skala och skär potatisen i små tärningar. Tärna gurkan. Blanda potatis, gurka, dill, gräslök och kaviar. Salta och peppra.
  3. Bre smör på bröden. Skala och skär  löken i tunna ringar. Fördela gubbröran på bröden. Toppa med ägg, ansjovis och lök. Garnera med dill.
Fler recept med: Buffé, Fest, Övrigt, Påsk, Smårätter