Smörgåstårta vegetarisk – Smörgåsbakelse med cashewröra och fetaost

Recept på vegetarisk smörgåstårta, smörgåsbakelse med cashewnötsröra och fetaost. Lägg ihop smörgåsbakelserna dagen före servering. Garnera dem med små späda blad och ätliga blommor.

Recept av Ulla Karlström

1 timme + 6 timmar för ­löken att marinera

Gör så här:

  1. Lök: Skala löken. Skala och riv rödbetan. Pressa ut saften genom en sil, mät till ca 2 msk. Koka upp rödbetssaft, vinäger och socker. Lägg i löken och koka ca 10 min. Låt stå ca 6 timmar i kylen.
  2. Fetaoströra: Mixa 300 g fetaost, crème fraiche, yoghurt och basilika slätt i en matberedare. Blanda ner citronskal och peppar.
  3. Cashewnötsröra: Kärna ur chilin och skala vitlöken. Mixa cashewnötter, paprika och chili. Pressa i vitlöken. Krydda med salt.
  4. Bryt av den nedersta biten på sparrisen och kasta bort. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Lägg sedan i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sparrisen på längden och dela den på mitten.
  5. Det ska vara tre bröd till varje fyrkant. Skär dem i över- och underdelar. Fördela cashewnötsröra på fyra delar. Lägg på ett lager bröd och bred på hälften av fetaoströran. Lägg på cirka hälften av löken. Smula över 50 g fetaost. Lägg på resterande bröd. Dela på diagonalen. Bred fetaoströra på två av sidorna och ovanpå bröden.
  6. Tryck fast sparris runt bitarna, spara en sida utan. Garnera med lök, salladsblad, oregano och blommor.

Foto: Stefan Wettainen

Recept från