Lägga in gurkor själv är både lätt och lönande. Dessutom håller de länge. Gott att ha på hamburgare, till grillat eller bara som tillbehör till öl.

För 1 sats(er)

Ingredienser

2 kg västeråsgurka
1,5 dl grovt salt
1-2 msk gult senapsfrö
10 dillkronor
20 basilikablad
6 libbstickablad

Lag

6 dl vatten
2 dl ättiksprit 12%
4 dl strösocker

1. Skölj gurkorna väl. Skär dem i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en stor bunke. Blanda dem med grovt salt. Ställ i kylen 3-4 tim. Blanda om då och då.
2. Låt gurkskivorna rinna av i ett durkslag. Varva dem med senapsfrö, dill, basilika och libbsticka i väl rengjorda glasburkar.
3. Koka vatten, ättiksprit och socker tills sockret löst sig. Låt lagen svalna lite och häll den ljummen över gurkorna. Täck med lock och låt stå ca 3 veckor i kyl före servering.

Fler recept med: Grönsaker, Övrigt