Smörgås med pocherat vaktelägg, forellrom och sparris

När man öppnar ett vaktelägg pickar man försiktigt hål i skalet runt om ägget med en liten kniv.

40 min

1. Blanda ättika och vatten i en bunke. Picka en öppning runt vakteläggen och knäck äggen i ättiksvattnet. Låt äggen ligga ca 5 min för att sluta sig. Stjälp försiktigt ner äggen med ättiksvattnet i en kastrull med kokande vatten. Pochera äggen ca 1 minut. Lyft upp och lägg dem i iskallt vatten så att kokningen avstannar.
2. Skär av 10 cm av toppen på sparrisen och koka dem ca 3 min i lättsaltat vatten (spara resten av sparrisen till en sallad). Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
3. Majonnäs: Knäck ägget i en smal bunke eller ett litermått. Tillsätt citronsaft, senap och olja. Sätt en mixerstav i bottnen på bunken. Starta den och dra den långsamt uppåt tills majonnäsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Spara hälften av majonnäsen till räktoasten.
4. Skiva baguetten. Bred skivorna med smör. Lägg friséesallad på brödskivorna och toppa med en klick majonnäs. Dela sparrisen och lägg två halvor bredvid majonnäsen. Toppa med en klick forellrom, ett vaktelägg och gräslök.

Recept från