Smörgås med gravad lax och gravlaxsås

Knepet är att låta laxen stå framme efter att den gnidits in med salt och socker så att gravningen sätter igång. Färsk lax måste frysas minst 3 dygn före användning.

45 min + 1-2 dygn gravning

1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxen med kryddblandning och dill.
2. Låt laxen stå framme ca 20 min så att gravningen sätter igång. Täck laxen med plast och ställ in den i kylen. Låt stå 1–2 dygn.
3. Gravlaxsås: Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en skål. Vispa ner oljan i en tunn stråle till en tjock senapssås. Rör ner dillen.
4. Stansa ut rundlar av brödet. Bred på smör. Skär tunna skivor av laxen och lägg på brödbitarna. Toppa med gravlaxsås och en dillvippa.

Recept från