Smördegsöverbakad hummersoppa med fänkål och pernod

Soppan kan göras i espressokoppar, cocotteformar i porslin eller små ljuslyktor av glas som bl a finns på Ikea.

1.Dela hummerskalen i mindre bitar. Fräs skal, selleri och lök i olja i en stor kastrull. Blanda i tomatpuré och vetemjöl. Slå på vattnet och koka upp. Skumma och lägg i buljongtärningen. Låt det hela sjuda 50 minuter. Sila och reducera till kraftig smak, och ca 5 dl återstår.
2. Fintärna fänkålen och fräs i smör under omrörning tills den känns mjuk, krydda med peppar. Fyll de små portionsformar till hälften med fänkål och droppa på lite Pernod. Fördela soppan i formarna, men spara 1 cm
upp till kanten. Låt kallna.
3. Pensla ena sidan av smördegen med det uppvispade ägget. Lägg smördegen med den penslade sidan ner som ett lock på varje form. Tryck ner kanterna runt om, var noga med att det blir tätt. Pensla ovansidan med resten av ägget. Förvara formarna i kylskåp till det är dags att njuta dem.

Hit kan förberedas dagen före.
4. Sätt ugnen på 200°. Grädda formarna i mitten av ugnen tills smördegen rest sig och fått vacker färg, ca 10 minuter – då är även soppan varm. Ställ fram på buffén. Håller sig varma en bra stund och är även goda ljumna.

Recept från