Börja i god tid med det här receptet. Choklad- och kanelkrämen behöver stå minst 5 timmar innan den kan spritsats. Smördegskuddarna går också bra att förbereda.

För 8 person(er)

Ingredienser

Choklad- och kanelkräm:

0,5 gelatinblad
65 g ljus choklad
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel mald

Fikonen:

8 fikon färska
1 citron rivet skal av
3 msk råsocker
1 dl portvin

Smördegskuddar:

2 smördegsplattor
0,5 dl florsocker

Smördegskuddar med chokladkräm och portvinsbakade fikon – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och rör ner chokladen och det avrunna gelatinbladet och rör till en slät kräm. Ställ kallt minst 5 timmar, gärna till nästa dag.
  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga fikonen med en gaffel och vänd dem i citronskal och socker. Lägg dem i en ugnssäker form, häll över portvin och låt dem dra 15 min.
  3. Baka fikonen mjuka mitt i ugnen ca 15 min. Sila över spadet till en kastrull och koka ihop det till en portvinssirap.
  4. Höj ugnen till 225°. Tina och kavla ut smördegsplattorna något och dela dem i åtta bitar
    vardera (4×6 cm), nagga degen, pudra på rikligt med florsocker och grädda till gyllene mitt i ugnen ca 5 min.
  5. Vispa krämen med elvisp till en fast kräm, men inte så att den skär sig. Lägg den i en spritspåse och spritsa till stora toppar på smördegskuddarna.
  6. Garnera med kluvna fikon och portvinssirap och ev också chokladspröt.